آلوپسی آره آتا (ریزش موی سکه ای) چیست؟
آلوپسی آره آتا یا همان ریزش موی سکه ای، یک اختلال خود ایمنی شایع است که اغلب منجر به ریزش مو غیرقابل پیش بینی می شود. این مشکل وضعیتی است که باعث می شود موهای شما به صورت تکه تکه دچار ریزش شوند. مناطق درگیر ممکن است به هم متصل شوند و سپس بیشتر قابل توجه باشند. این وضعیت زمانی ایجاد می شود که سیستم ایمنی بدن شما به فولیکول های مو حمله می کند و باعث ریزش مو می شود. به گفته بنیاد ملی آلوپسی آرهآتا (NAAF)، این نوع ریزش مو بسیار رایج است.
ریزش موی سکه ای ممکن است در کودکی یا بزرگسالی شروع شود. همچنین برای هر فردی متفاوت است. آلوپسی می تواند هر فردی را، صرف نظر از سن، جنسیت، یا نژاد مبتلا کند، اگرچه بیشتر موارد قبل از 30 سالگی ایجاد می شود. در این مقاله به علل و علائم آلوپسی آره آتا (ریزش موی سکه ای)، تشخیص و درمان های بالقوه آن خواهیم پرداخت.
این بیماری چه علائمی دارد؟
اصلی ترین و اغلب تنها علامت آلوپسی ، ریزش مو است. ممکن است متوجه موارد زیر شوید :
- لکه های طاس کوچک روی پوست سر یا سایر قسمت های بدن شما
- لکه های ایجاد شده ممکن است بزرگتر شده و با هم تبدیل به یک نقطه طاس شوند.
- مو در یک نقطه دوباره رشد می کند و در نقطه ای دیگر می ریزد.
- فرد در مدت کوتاهی موهای زیادی را از دست می دهد.
- ریزش مو بیشتر در هوای سرد رخ می دهد.
- ناخن های دست و پا قرمز، شکننده و حفره دار می شوند.
لکه های طاس مانند ایجاد شده در پوست، صاف و بدون بثورات یا قرمزی هستند. اما ممکن است احساس سوزن سوزن شدن، خارش یا سوزش روی پوست خود داشته باشید.
آلوپسی آره آتا به چند نوع تقسیم می شود؟
انواع مختلفی از این حالت وجود دارد. ریزش موی سکه ای در شکل اصلی آن شایع است، اما انواع نادرتر آن نیز وجود دارد :
- آلوپسی آره آتا توتالیس : به این معنی است که شما تمام موهای سر خود را از دست داده اید.
- آلوپسی آره آتا یونیورسالیس : شامل ریزش مو در کل بدن شما است.
- آلوپسی آره آتا منتشر : شامل نازک شدن ناگهانی موهای شما به جای از بین رفتن تکه های مو است.
- اوفیازیس آلوپسی آره آتا : این مورد نیز باعث ریزش مو به شکل نواری در اطراف دو طرف و پشت سر شما می شود.
چه عللی باعث ایجاد این مشکل در فرد می شود؟
هنگامی که شما یک بیماری خودایمنی دارید، سیستم ایمنی بدن به اعضای خود حمله می کند. با آلوپسی آره آتا (ریزش موی سکه ای)، این فولیکول های مو هستند که مورد حمله قرار می گیرند. پزشکان صد در صد نمی دانند که چرا این اتفاق می افتد. اما آنها فکر می کنند افرادی که به آن مبتلا می شوند مشکلی در ژن هایشان وجود دارد که احتمال آن را بیشتر می کند.
سپس همین مشکل ایجاد شده در ژن ها باعث ریزش مو در فرد می شود. اگر موارد زیر را دارید، احتمال ابتلا به آلوپسی آره آتا در شما بیشتر است :
- یکی از اعضای خانواده شما به این مشکل (ریزش موی سکه ای) مبتلا است.
- آسم
- سندرم داون
- کم خونی خطرناک
- آلرژی فصلی
- بیماری تیرویید
- ویتیلیگو (پیسی)
آلوپسی آره آتا چگونه توسط پزشک تشخیص داده می شود؟
متخصصین پوست معمولاً با بررسی علائم می توانند به راحتی آلوپسی آره آتا را تشخیص دهند. متخصص پوست ممکن است به میزان ریزش مو نگاه کنند و موهای مناطق آسیب دیده را زیر میکروسکوپ بررسی کنند. اگر پس از معاینه بالینی اولیه، پزشک نتواند تشخیص دهد، می تواند بیوپسی پوست را انجام دهد. اگر آنها نیاز به رد سایر بیماری های خودایمنی داشته باشند، ممکن است آزمایش خون را نیز تجویز کنند. از آنجایی که علائم آلوپسی آره آتا ( ریزش موی سکه ای) بسیار متمایز است، تشخیص معمولاً سریع و ساده است.
آلوپسی آره آتا (ریزش موی سکه ای)چگونه درمان می شود؟
مؤسسه ملی بهداشت می گوید هیچ درمانی قطعی برای این بیماری یافت نشده است. درمان انتخابی اغلب به سن، سابقه پزشکی و شدت ریزش مو فرد بستگی دارد. اگرچه هیچ درمان قابل اعتمادی وجود ندارد، اما برخی از داروها، لوسیون ها و داروهای تزریقی ممکن است کمک کننده باشند.
درمان های دارویی
- دی فنیل سیکلوپروپنون: یک داروی موضعی که در درمان آلوپسی آره آتا در برخی افراد موفق بوده است.
- دی بوتیل استر اسید اسکوریک: درمانی است که برای ریزش موی سکه ای استفاده می شود.
- استروئیدها: این داروها جهت آرام کردن پاسخ ایمنی و کاهش التهاب، کمک کننده هستند.
- سیکلوسپورین: یک داروی سرکوب کننده سیستم ایمنی، در ترکیب با استروئیدی به نام متیل پردنیزولون.
- توفاسیتینیب: این دارو یک مهارکننده ژانوس کیناز (JAK) است که توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده برای درمان آرتریت روماتوئید، آرتریت پسوریاتیک و کولیت اولسراتیو تایید شده است. تعداد فزاینده ای از مطالعات اثربخشی توفاسیتینیب را در درمان آلوپسی آره آتا نشان داده اند. طول مدت درمان در این مطالعات از 2 تا 18 ماه متغیر است.
داروهای تزریقی
تزریق استروئید یک گزینه رایج برای آلوپسی آره آتا (ریزش موی سکه ای) خفیف و تکه تکه ای برای کمک به رشد مجدد مو در نقاط طاس است. در این روش از سوزن های ریز جهت تزرق استروئید به ناحیه طاس تزریق استفاده می شود. برای رشد مجدد مو، این نوع درمان باید هر 1 تا 2 ماه یکبار تکرار شود. همچنین باید به این نکته پرداخت که این نوع تزریق ها و درمان ها از ریزش موی جدید جلوگیری نمی کند. درمورد راه های جلوگیری از ریزش مو، این مطلب را بخوانید.
داروهای موضعی
برای کمک به تحریک رشد مو می توانید داروها را به پوست سر خود بمالید. تعدادی از داروها، هم بدون نسخه (OTC) و هم با نسخه در دسترس هستند، این داروهای موضعی عبارتند از :
- ماینوکسیدیل (Rogaine): قبل از استفاده از این لوسیون در مناطقی مانند پوست سر، ابروها و ریش، باید با یک متخصص پوست صحبت کنید. برخی شواهدی وجود دارد که نشان داده است استفاده از این لوسیون برای افراد مبتلا به آلوپسی آره آتا مفید است. این دارو باعث رشد مجدد موها در مناطقی که درگیر ریزش موی سکه ای است می شود، اما معمولاً حدود 4 تا 6 ماه یا بیشتر طول می کشد تا نتایج را ببینید.
- آنترالین (Dritho-Scalp): دارویی است که باعث تحریک پوست برای تحریک رشد مجدد مو می شود.
- تصور می شود کرم های کورتیکواستروئیدی مانند: کلوبتازول (Impoyz)که به صورت فوم ، لوسیون و پماد وجود دارد با کاهش التهاب در فولیکول مو باعث کاهش ریزش مو در فرد می شوند.
- ایمونوتراپی موضعی: از این روش زمانی استفاده می شود که ریزش مو زیاد باشد یا بیش از یک بار اتفاق بیفتد. مواد شیمیایی روی پوست سر اعمال می شود تا واکنش آلرژیک ایجاد کند. اگر موثر باشد، این واکنش در واقع همان چیزی است که باعث رشد مجدد مو می شود. همچنین باعث ایجاد بثورات خارش دار می شود و معمولاً باید چندین بار تکرار شود تا رشد موهای جدید حفظ شود.
لیزر و نور درمانی
- لیزر اگزایمر: لیزر اگزایمر 308 نانومتری یک گزینه درمانی موثر برای ریزش موی سکه ای در پوست سر و ریش است.
- نوردرمانی: نور درمانی همچنین فتوشیمی درمانی نامیده می شود که از طول موج های خاصی از نور ماوراء بنفش برای اثرات بهبود دهندگی استفاده می کند. در لیزر درمانی نیز دوز خاصی از اشعه برای ترغیب رشد موهای جدید استفاده می شود. هر دو روش درمانی ایمن و مؤثر منبع مورد اعتماد در نظر گرفته می شوند.
صحت علمی مطالب موجود در این مقاله توسط خانم دکتر ناهید همتیان، متخصص پوست ، مو و زیبایی تایید شده است.
منابع:
- https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/alopecia-areata
- https://www.healthline.com/health/alopecia-areata#Treatment
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/70956#Diagnosis
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6624004/#:~:text=An%20increasing%20number%20of%20studies,of%20alopecia%20areata%20(AA).&text=Treatment%20duration%20in%20these%20studies,mean%208.5%20weeks%20after%20discontinuation.