نوردرمانی چیست؟
نوردرمانی یکی از جدیدترین روشهایی است که در درمان برخی از بیماریهای پوستی از جمله آکنه پسوریازیس، پیسی، ترک پوست، خارش، ریزش مو، چین و چروک خفیف پوست، مایکوسیس فونگوییدس (نوعی لنفوم پوستی) و … به کار میرود.
آکرواسکلروز هم با نوردرمانی قابل بهبود است، به شرطی که با مشورت و راهنمایی متخصصین روماتولوژی انجام شود. این روش درمانی در بهبود بیماران مبتلا به افسردگی فصلی، افسردگی پس از زایمان و اختلال خواب هم مؤثر است.
شاخههای دیگر پزشکی، مثل چشمپزشکی هم از نوردرمانی (برای درمان کاتاراکت) بهره میبرند.

نوردرمانی چگونه است؟
نور تابیده شده از دستگاه به مرور زمان باعث کلاژنسازی، افزایش گردش خون و اکسیژن میشود و به زخم آسیب نمیرساند. البته بیماران بدون ضایعات ندولوکیستیک کاندیدهای مناسبتری برای این نوع روش درمانی هستند.
چون تمرکز نور دستگاه روی موضع، نکته بسیار قابل توجهی است که تحمل و بی حرکتی بیمار را میطلبد، به همین دلیل نوردرمانی برای کودکان زیر 6 سال و در برخی از متون پزشکی، زیر 12 سال توصیه نمیشود.
در نوردرمانی از دو نوع نور برای درمان استفاده میکنند
به کمک LED:
این روش به نوردرمانی فوتودینامیک معروف است. دستگاههایی که در این روش استفاده میشوند، LEDهایی به رنگ زرد، سبز، قرمز، بنفش و آبی دارند که تشخیص استفاده از هر رنگ برای بیماری فرد، توسط پزشک متخصص تعیین میگردد. نور قرمز روی لایهای از پوست اثر میکند که سلولهای فیبروپلاست در آن وجود دارد.
وظیفه این سلولها تولید کلاژن و الاستین است که هر دو از پروتئینهای جوانکننده پوست هستند. بنابراین نفوذ نور قرمز به این لایه، کلاژنسازی را فعال میکند و التهابات پوستی را کاهش میدهد.
از نور قرمز برای بهبود قرمزی پوست و رفع عفونت بعد از عمل کاشت مو هم استفاده میکنند. نور زرد هم با وجود آنکه نفوذ کمتری نسبت به نور قرمز دارد، ولی باز هم باعث افزایش کلاژن و الاستین پوست میشود.
پسوریازیس، چین و چروک پوست، آفتاب سوختگی، آکنه و جوش کاندیدهای مناسبی برای درمان با نور آبی هستند. این نور باکتریهای عامل آکنه و جوش را از بین میبرد.
معمولاً پس از درمان با این رنگ نور، دَلَمهای که روی زخم ایجاد شده است، طی 3 تا 14 روز از بین میرود. تحقیقات نشان داده است حتی به اندازه 60 دقیقه قرار گرفتن در معرض نور آبی هم میتواند محرکی برای از بین بردن چین و چروک پوست باشد. قدرت بقیه رنگها چندان زیاد نیست.

با اشعه UV:
در این روش از دستگاههایی استفاده میشود که امواج UV را به خدمت گرفتهاند.
آن دسته از دستگاهها که طیف نوری UVA دارند مختص بیمارستانهایی هستند که تعداد مراجعین بسیار زیاد دارند. اما دستگاههایی که از طیف نوری UVB استفاده میکنند و کاربرد کلینیکی دارند، برای درمان اگزماهای مقاوم به درمان، پسوریازیس، پیسی و … کاربرد دارد.
عوارض نوردرمانی:
به طور کلی نوردرمانی درد ندارد و غیر تهاجمی است (یعنی ابزاری وارد بافت بدن بیمار نمیشود)، اما ممکن است بیمار کمی سوزش یا سوزن سوزن شدن احساس کند. احتمال عوارض بینایی خفیف وجود دارد که به سرعت بهبود مییابد.
برای اینکه نور دستگاه به چشمان بیمار آسیب نزند، بهتر است از مستقیم نگاه کردن به آن پرهیز کند؛ چون احتمال بیماری آب مروارید (کاتاراکت) را افزایش میدهد. به همین منظور به آنها عینک مخصوصی داده میشود که نور از آن عبور نمیکند و در زمان نوردرمانی از آن استفاده میکنند.
احتمال بروز این خطر برای کسانی که بیماری دیابت و شبکیه دارند، نسبت به بقیه افراد بیشتر است. با وجود آنکه نوردرمانی معمولاً بی خطر است، اما کسانی که بیماری دو قطبی دارند و زیاد در برابر اشعه قرار گرفته باشند، ممکن است دچار حالات سرخوشی شوند.
عدهای هم از بی خوابی، خستگی چشم، تحریکپذیری و سردرد شکایت کردهاند.
ناحیه درمان شده به مدت 2 تا 7 روز کمی قرمز و پوسته پوسته میشود. 1 تا 3 روز هم احتمال تورم لب و اطراف چشم وجود دارد. لکههای تیره رنگ پوست موقتاً تیرهتر میشوند اما بعد از ور آمدن پوست طی 7 تا 10 روز، رنگ طبیعی خود را پیدا میکنند.

تعداد جلسات مورد نیاز:
تعداد جلسات درمان، با توجه به اندازه ضایعه، شدت و گستردگی آن، طبق نظر پزشک متخصص مشخص میشود.
طبق بیشتر تحقیقات، بهترین حالت برای اثربخشی نوردرمانی، هر روز است. ولی به طور معمول مراجعه چند ماهه، 2 تا 3 بار در هفته و هر بار 30-20 دقیقه لازم است. معمولاً پس از هفته اول، نتایج نوردرمانی روی موضع آشکار میشود.
بایدهای قبل از نوردرمانی:
- مشورت با پزشک در مورد مصرف هر نوع داروی شیمیایی و گیاهی
- پرهیز از مصرف داروهای تضعیفکننده سیستم ایمنی بدن مانند سیکلویسپورین، متوترکسات و …
- پرهیز از مصرف داروهایی که پوست را به نور حساس میکند. مانند تتراسیکلین، داکسیسیکلین و …
- پاک کردن موضع از هر گونه مواد آرایشی، لوسیون، کرم مرطوبکننده، کرم ضد آفتاب و خوشبوکننده بدن
توصیه های بعد:
- استفاده از پماد هیدروکورتیزون %1 یا آکوآفور روی موضع، حداکثر 3 تا 4 روز
- شستشوی صورت و بدن با پاککنندههای ویتامینه و ملایم
- عدم استفاده از مواد آرایشی تا بهبودی کامل پوست
- استفاده از کرم ضد آفتاب مناسب پوست
- پرهیز از انجام ورزشهای پر تحرک یا ورزشهایی که سبب گرم شدن پوست میشوند. مثل: سونا و جکوزی
- عدم استفاده از هر نوع محصول مراقبت از پوست که محرک باشد تا زمانی که پوسته پوسته شدن آن تمام شود.