جراحی چشم لازک چیست؟
لازک یکی از رایج ترین جراحی های چشم پزشکی است. سالانه هزاران بیمار برای اصلاح عیوب انکساری متفاوت این جراحی را انجام می دهند. این جراحی ایمنی و اثربخشی جراحی های لیزیک و PRK را دارد و در آن از برخی مشکلات پرهیز شده است. از جراحی لازک برای درمان آستیگمات، نزدیک بینی و دوربینی استفاده می شود.
فواید جراحی لازک
بنا به گفته متخصصین، مزایای جراحی لازک شامل موارد زیر است:
مانع از بروز مشکلات مربوط به ایجاد و باز گرداندن فِلَپ در قرنیه می شود.
خشکی چشم کمتری نسبت به جراحی لیزیک دارد.
احتمال خطر کمتر اکتازی (قوز قرنیه).
در جراحی لازک برای حفظ سلول های لایه سطحی بسیار نازک قرنیه (اپیتلیوم) از روش های مختلفی استفاده می شود. این لایه بعد از تراش لیزری، قرنیه را می پوشاند. در لیزیک با استفاده از دستگاه لیزری یا مکانیکی (میکروکراتوم) فِلَپ ضخیم تری ایجاد می شود که زیر آن تراش لیزری صورت می گیرد.
مقایسه تکنیک لازک با روش PRK و لیزیک
- زمان بهبود بینایی در مقایسه با جراحی لیزیک طولانی تر است. معمولاً افرادی که تحت عمل جراحی لازک و یا PRK قرار می گیرند، به مدت یک هفته تا حدی درد را تجربه خواهند کرد. در حالی که بیمارانی که تحت عمل جراحی فمتولیزیک قرار می گیرند، معمولاً پس از یک روز توانایی برگشت به فعالیت شغلی را دارند
- برای بیمارانی که تحت عمل جراحی لازک قرار می گیرند، تا 7 روز «لنز تماسی بانداژ» بر روی چشم ها قرار می گیرد تا به عنوان لایه محافظ عمل کند که بعد از جراحی فمتولیزیک نیازی به این کار نیست.
عوارض احتمالی جراحی لازک
این عوارض ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- احساس شیء خارجی در چشم. در کلیه عمل های لیزری برداشت عینک به علت آسیب نسبی به برخی از اعصاب قرنیه، بیماران تا حدی خشکی چشم را تجربه خواهند کرد. این مسئله با استفاده از قطره های اشک مصنوعی قابل مدیریت می باشد.
- کدورت سطح قرنیه
- مانند هر جراحی دیگر، خطر اندک عفونت وجود دارد که البته با رعایت اصولی که جراح به شما یادآوری می کند، قابل پیشگیری است.
- معمولاً بعد از 6 ماه از جراحی لازک و PRK دید اُپتیمم (دید مطلوب) به دست می آید.
چطور بفهمم که این جراحی برای من مناسب است؟
انتخاب روش جراحی، چه به صورت لازک، PRK و فمتولیزیک به عوامل مختلفی بستگی دارد:
- شماره چشم افراد. معمولاً در آستیگمات هایی که نسبتاً بالا هستند و منعی از نظر جراحی ها برداشت عینک وجود ندارد، عمل ارجح فمتولیزیک می باشد. زمانی که شماره چشم بالاست، ترجیح به استفاده از عمل لازک و PRK است.
- خشکی چشم. در افرادی که خشکی چشم قابل توجهی دارند، علی رغم اینکه باید درمان آن مد نظر قرار بگیرد، باز هم روش لازک یا PRK مناسب تر است.
- زمان برگشت به کار. برای افرادی که مهم است خیلی سریع به سر کار بر گردند، فمتولیزیک مناسب تر است.
- شکل کاسه چشم. برای افرادی که به اصطلاح چشم های فرو رفته دارند، یعنی کاسه چشم فرو رفته است و ایجاد فِلَپ کار مشکلی است، معمولاً لازک یا PRK انجام می شود.
در مورد اینکه بهتر است برای بیمار از چه تکنیکی استفاده شود، پیشنهاد می شود بیمار با جراح مشورت کند.
آمادگی برای جراحی
شما قبل از جراحی با جراح چشم ملاقاتی خواهید داشت تا با او درباره انتظارات خود در حین و بعد از عمل جراحی چشم گفت و گو کنید. در این دیدار سوابق پزشکی شما ارزیابی و چشم هایتان معاینه خواهد شد. آزمایش های احتمالی شامل اندازه گیری ضخامت قرنیه، عیوب انکساری، نقشه برداری از قرنیه، فشار چشم و میزان اتساع (یا باز شدن) مردمک است. هنگامی که ارزیابی شما انجام شد، جراح به سؤالات احتمالی تان پاسخ خواهد داد. سپس می توانید برای جراحی وقت بگیرید.
چنانچه از لنزهای تماسی سخت استفاده می کنید، حداقل 1 ماه قبل از جلسه معاینه و ارزیابی و در مورد لنزهای تماسی نرم حداقل 2 هفته قبل از جلسه معاینه و ارزیابی نباید از آنها استفاده کنید. در روز جراحی قبل از رفتن نزد جراح باید غذای سبکی میل و تمام داروهای تجویز شده را مصرف کنید. چشم های خود را آرایش نکنید و از حجم دهنده های موی سر استفاده نکنید تا هنگام قرار گرفتن سرتان زیر لیزر مشکلی ایجاد نشود. چنانچه در صبح روز جراحی احساس کردید حال خوبی ندارید، با مطب جراح خود تماس بگیرید تا مشخص شود لازم است وقت جراحی به تعویق بیفتد یا خیر.
رخدادهای حین جراحی
این جراحی با قطره بی حسی موضعی که مستقیماً در چشم ریخته می شود، صورت می گیرد. در حین جراحی حدود 30 ثانیه روی لایه فوقانی سلول ها – یا اِپیتِلیوم – الکل رقیق شده (%18 تا %20) ریخته و شسته می شود. سپس این لایه از بافت زیرین جدا می شود. بعد از این مرحله جراح لایه را بلند می کند یا به عقب بر می گرداند تا بتواند به بافت قرنیه دسترسی پیدا کند. این بافت با همان لیزری درمان می شود که در جراحی لیزیک و PRK استفاده می شود. سپس اِپیتِلیوم سر جای خود بر گردانده می شود. در نهایت جراح از پمادهای استروئیدی موضعی و آنتی بیوتیک استفاده می کند و یک لنز تماسی نرم روی آن قرار می دهد که بعداً برداشته می شود. این کار بر خلاف جراحی لیزیک چشم است که در آن لیزر، فِلَپی در قرنیه بیمار ایجاد می کند. جراحی لازک از این نظر با جراحی PRK متفاوت است که به جای آنکه لایه فوقانی سلول ها را بخراشد و صبر کند تا آنها مجدداً رشد کنند، آنها را نگه می دارد. متخصصین بر این باورند که بهبودی قرنیه در این روش با ناراحتی کمتری نسبت به PRK انجام می شود، اما در مقایسه با PRKسبب تاری بیشتری طی چند روز اول می گردد.
رخدادهای بعد از جراحی
انتظارات بعد از جراحی لازک مشابه آن چیزی است که می توان بعد از جراحی لیزیک انتظار داشت. فِلَپ ایجاد شده در این جراحی طی 4 تا 7 روز بهبود می یابد و معمولاً بیمار از لنز تماسی خاصی استفاده می کند که بعد از جراحی به عنوان بانداژ عمل می کند. هم چنین ممکن است بیمار طی یکی دو روز اول بعد از جراحی سوزش چشم را تجربه کند. بیمارانی که عمل جراحی لیزیک را انجام می دهند، معمولاً طی چند روز بینایی خوبی پیدا می کنند. اما برای جراحی لازک ممکن است یک هفته زمان ببرد. معاینه بیمار عمل شده، روز بعد از جراحی و معمولاً یک هفته 1 ماه و 3 ماه بعد از آن انجام خواهد شد.
چنانچه بعد از جراحی، درد، کاهش شدید بینایی، قرمزی چشم جراحی شده (یا هر دو چشم) یا ترشح از چشم جراحی شده (یا هر دو چشم) دارید، فوراً با مطب جراح خود تماس بگیرید.
صحت علمی مطالب موجود در مقاله توسط جناب آقای دکتر سالار ظاهریانی، جراح و متخصص چشم تأیید شده است.
ترجمه و گردآوری: سیمین بافنده
منابع:
بابت نکاتی که ارائه دادید از شما سپاسگزارم.
مطالب آموزنده ای رو در وب سایت شما مطالعه کردم.