لیزر یاگ یکی از انواع لیزرهایی است که در پزشکی استفاده میشود و میتواند برای درمانهای متفاوت به کار گرفته شود. روش درمان کدر شدن کپسول لنز که به کپسولوتومی با لیزر YAG شناخته شده است، یکی از شایعترین روشهایی است که میتواند به بازیابی بینایی مناسب برای فرد کمک کند.
کپسولوتومی با لیزر یاگ
در عمل جراحی آب مروارید (کاتاراکت)، لنز کدر شده از کپسولی که لنز درون آن قرار دارد، برداشته میشود و لنز دیگری جای آن تعبیه میشود.
پس از انجام این عمل جراحی، دید بیمار به سرعت بهبود مییابد. اما به مرور زمان کپسول لنز جدید، شفافیت خود را از دست میدهد، ضخیم و کدر میشود – تا حدی شبیه به پلاستیک شفافی که روی ظرف غذا میکشند و بیشتر شبیه کاغذ روغنی شیرینی پزی میشود – و همین امر سبب مهآلودگی بینایی آنها میشود. اغلب نمیتوان از کدر شدن کپسول بعد از عمل جراحی آب مروارید، پیشگیری کرد.
هنگامی که تاری دید به حدود %30 میرسد، در فعالیتهای روزمره فرد اختلال ایجاد میکند. اکنون باید درمان دیگری انجام شود تا دید بیمار دوباره اصلاح گردد. هر چه بیمار جوانتر باشد، این اختلال زودتر از بین می رود. اکنون جراح پرتوی لیزری با سطح انرژی بسیار کم را به مرکز کپسول میتاباند تا آن را سوراخ کند. این کار باعث عبور نور از عدسی و بهبود دید بیمار میشود و هیچ آسیبی به بقیه قسمتهای چشم نمیزند.
قبل از انجام کپسولوتومی
قبل از لیزردرمانی، برای بی حسی موضعی از قطرههای چشمی و برای گشاد شدن مردمک چشم از قطرههای گشاد کننده ی مردمک استفاده میکنند که تا 2 ساعت دید را تار میکنند؛ بنابراین وجود همراه با بیمار ضروری است.
به این روش درمانی، کپسولوتومی میگویند که با دستگاه لیزر YAG انجام میشود. تقریباً همه افرادی که جراحی آب مروارید انجام میدهند، به کدر شدن کپسول لنز هم مبتلا می شوند.اینکه هر بیمار چه زمانی نیاز به کپسولوتومی دارد، به میزان کدر شدن کپسول و نظر چشم پزشک بستگی دارد. بعضی اوقات به نظر نمیرسد که کدری کپسول لنز زیاد باشد. اما بعد از جراحی مشخص میشود که لنز کاملاً کدر بوده و برای بیمار محدودیت دید ایجاد کرده است.
پس از جراحی کپسولوتومی با لیزر YAG، ذرات شناوری در چشم ایجاد میشود که مانع دید بیمار نمیگردند و خود به خود بر طرف میشوند.
بدون نیاز به بستری
کپسولوتومی با لیزر یاگ بدون بستری و به صورت سرپایی انجام میشود که حدود 5 دقیقه زمان میبرد. این روش بدون درد است اما میتواند کمی ناراحتکننده باشد. گاهی ممکن است سوراخ روی کپسول چشم، ناقص یا کوچک باشد که در صورت لزوم لیزردرمانی تکرار میشود. مراجعه بیمار به چشم پزشک بعد از 1 هفته توصیه میشود. دستگاه لیزر یاگ، پرتوهای متمرکز قرمز رنگی دارد که به جراح این امکان را میدهد تا نور لیزر را دقیقاً روی قسمتی از کپسول بتاباند که قصد درمان آن را دارد. در نتیجه جراح به کمک آن میتواند پرتوها را درست پشت یا جلوی نقطهای که لازم است، بتاباند. متمرکز کردن پرتوهای لیزر، مکانیسمهای متفاوتی دارد که میتواند پزشک را یاری دهد تا مانع از سوراخ کردن ناخواستهی لنز شود.
بنابراین به لنز کار گذاشته شده آسیبی نخواهد رسید. جراح به کمک اشعه لیزر در مدت یک ثانیه سوراخی روی کپسول ایجاد میکند و این کار تاری دید بیمار را از بین میبرد و یک دید نسبتاً واضح برای او فراهم میشود.
نکات حین انجام
گاهی کپسول جلویی منقبض شده و شب هنگام کوچکتر از مردمک چشم میشود که این رخداد تاری دید بیمار را در پی دارد. جراح با ایجاد یک سوراخ کوچک، انقباض را بر طرف میکند و دید بیمار بهتر می شود. معمولاً جراح برای اینکه لنز کریستالی مجدداً در محل مناسب خود قرار بگیرد، چند برش روی کپسول جلویی ایجاد میکند تا لنز به عقب رانده نشود و اندازه نهایی روزنهی ایجاد شده را با توجه به بزرگترین اندازه طبیعی مردمک چشم بیمار در هنگام شب، بزرگتر انتخاب میکند.
انجام برشهای کپسول جلویی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. زیرا کپسول جلویی و میزان انقباض آن میتواند لنز را به عقب بکشد که باعث تغییر در شمارهی چشم تجویز شده برای بیمار میشود. بنابراین برای اینکه بیمار شمارهی چشم ثابتی داشته باشد، این نکته اهمیت دارد که جراح بداند دقیقاً از چه نوع لنزی استفاده کند و درمان بیمار را متناسب با نوع لنزی که انتخاب کرده است، انجام دهد.
لنزهایی که در گذشته (بیش از 20 سال قبل) استفاده میشدند، به حدی میتوانستند در چشم انقباض ایجاد کنند که در نتیجهی آن، لنز درون مایع زجاجیه کشیده میشد که امروزه بسیار به ندرت رخ میدهد. لنزهای کریستالی، یکی از مرغوب ترین انواع لنز جایگزین لنز طبیعی به شمار میآیند و این امکان را به بیمار میدهند تا بعد از عمل جراحی، بدون عینک، دید دور بهتری داشته باشند.
عوارض کپسولوتومی با لیزر یاگ چیست؟
این روش درمانی، نسبتاً سریع، بدون درد و کم خطر است. در حدود %99 موارد دید بیمار بهتر میشود، در %1 موراد احتمال بروز مشکل و تقریباً کمتر از یک در هزار نفر، احتمال بروز مشکلات جدی وجود دارد. عوارض کپسولوتومی با لیزر YAG بسیار نادر است.
در صورت بروز هر یک از موارد زیر بعد از کپسولوتومی، حتماً به چشم پزشک مراجعه کنید:
- درد بیش از حد
- کاهش قابل توجه بینایی
- احساس جرقه و رعد و برق در چشم
- افزایش قرمزی چشم
ممکن است هر یک از عوارض ناخواسته زیر هم رخ دهد:
- افزایش فشار داخل چشم
- تورم
- و به ندرت، پارگی شبکیه
مراقبت های بعد از کپسولوتومی
- پرهیز از رانندگی
- استفاده از قطرههای کاهنده فشار داخل چشم و قطرههای ضد التهاب در صورت لزوم با تجویز پزشک متخصص
نکته: مصرف قطره آنتیبیوتیک پس از کپسولوتومی ضرورت ندارد.
منابع:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Nd:YAG_laser
- https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/yag-laser
خیلی عال، خوب بود