دستگاه های لیزر و نحوه کار
امروزه لیزر موهای زائد به رایجترین روش زیبایی در جهان تبدیل شده است. اخیراً دستگاه های لیزر و منابع نوری متفاوتی برای از بین بردن موهای زائد در دسترس هستند و مطالعات زیادی در مورد مقایسه اثربخشی و ایمنی آنها وجود دارد. سیستم های چند فنآوریای وجود دارند که شامل فناوری های لیزری و نوری در یک پلتفرم هستند و برای انتخاب گزینههای درمانی، قابلیت انعطافپذیری و مهارت بیشتری در انجام کارهای مختلف دارند. با تولید دستگاههای جدید، درمان انواع پوست و رنگ مو امکان پذیر است. در اینجا SHR، لیزرهای الکساندریت، Diod و Nd: YAG برای کاهش موهای زائد بررسی میشود.
رشد بیش از حد موها مشکل مشترکی بین زنان و مردان است. تاکنون از روشهای زیادی مانند مو زدایی با مواد شیمیایی، اصلاح، اپیلاسیون و کندن برای از بین بردن موهای زائد استفاده شده است. این روشها فقط میتوانند اثر موقتی و کوتاه مدت داشته باشند. اگرچه تکنسین دستگاه لیزر زیر نظر متخصص پوست میتواند با الکترولیز موهای زائد را از بین برد، اما به دلیل درد و جلسات طولانی مدت درمان ناخوشایند است. جستجوی یک روش مؤثر و قابل استفاده با حداقل عوارض جانبی و اثر طولانی مدت منجر به توسعه روشهای لیزر موهای زائد در دهه گذشته شده است.
انواع دستگاه های لیزر
روشهای لیزری که امروزه انجام میشود، هنوز باعث حذف کامل همه موها نمیشوند؛ اما میتوانند تا 90 درصد آنها را از بین ببرند. 10 درصد باقیمانده هم به ضخامت قبل نیستند و فقط اینها نیاز به تکرار دارند. با این حال، به دلیل آسیب انتخابی مو، کاهش احساس درد، صرف وقت کمتر، طولانیتر بودن بی مویی و عوارض جانبی، محبوبیت به دست آوردهاند. میتوان با استفاده از طول موج مناسب، مدت زمان پالس و میزان نفوذ اشعه، آسیب گرمایی را به ملانین، که در پیاز و ساقه مو به وفور یافت میشود، محدود کرد. باید هدف اصلی برای دستیابی به حذف دائمی موهای زائد، از بین بردن سلولهای بنیادی مولدی باشد که فرض می شود بدون ملانین هستند.
برای دستیابی به این وضعیت، با استفاده از مدت زمان پالس بیشتر روشی انتخاب شد که امکان انتشار حرارت به بافت اطراف از جمله سلولهای بنیادی که ملانین ندارند، فراهم شد.از آنجا که ملانین بیشترین تراکم را در مرحله آناژن (اولین مرحله چرخه رشد مو) دارد و مرکز رشد مو در این مرحله سطحیتر است، موهای آناژن زودتر تحت تأثیر قرار میگیرند.
بنابراین جلسات متعدد با فواصل متغیر مورد نیاز است. در حقیقت بخشی از فولیکول مو که منجر به ریزش دائمی پس از تخریب میشود، هنوز مورد بحث است. برای حذف موهای زائد، سیستمهای لیزری با طول موج پالس طولانی (600-1000 نانومتر)، به دلیل نفوذپذیری کافی در ریشه مویی که در عمق قرار دارد، ارجحیت دارند. بنابراین اغلب در سیستمهای لیزری روبی (694 نانومتر)، الكساندریت (755 نانومتر)، دیود نیمه هادی (810 نانومتر) و Nd: YAG (1064 نانومتر) از طیف موج كوتاه تا طولانیتر برای آن استفاده شده است.
دستگاه لیزر IPL یا پالس نوری شدید
با وجود آنکه سیستمهای پالس نور شدید یا IPL سیستم های لیزر واقعی نیستند، اما از آنها برای اپیلاسیون استفاده می شود. IPL شبیه لیزردرمانی است. با این تفاوت که لیزر فقط یک طول موج نور را روی پوست میتاباند، در صورتی که IPL مانند فلاش عکس، نوری از طول موجهای مختلف و گستردهای را ساطع میکند که باعث میشود طیف وسیعی از بیماری های پوستی را همزمان درمان کند. نور IPL نسبت به لیزر، بیشتر پراکنده و کمتر متمرکز میشود. در روش درمانی IPL از ژل سونوگرافی استفاده میکنند.
این روش برای پوست قهوهای کمرنگ یا روشن بهترین اثر را دارد. گزارش شده است که حذف موهای زائد با روش IPL (590-1200 نانومتر) با وجود اثر گرمایی، احتمال قرمزی زیاد، سوختگی و تغییر رنگ پوست، به اندازه سیستم های لیزری موفقیت آمیز بوده است. مزیت IPL این است که در این روش سطح بزرگتری را میتوان درمان کرد، اما برای دستیابی به نتایج رضایتبخش، به تعداد جلسات درمانی بیشتری نیاز است. ولی در کل، عوارض استفاده از این لیزر از سایر لیزرها بسیار قابل ملاحظه و بیشتر است.
الکساندرایت
این دستگاه لیزر سریعترین لیزر در بین لیزرهاست كه از بلور الكساندرایت به عنوان منبع یا رسانای لیزر استفاده می كند. تکنسین پوست، هند پیس را روی سطح پوست قرار داده و با فعالسازی لیزر، اشعه را روی موضع مورد نظر می تاباند.
دستگاه لیزر الکساندرایت طول موج خاصی از نور را در طیف مادون قرمز تولید میکند (755 نانومتر) که لیزر نور قرمز در نظر گرفته می شود. طول موج نوری که با انرژی بالا ساطع میشود، به انرژی گرمایی تبدیل میشود و سطح مورد نظر را هدف قرار می دهد. بنابراین دستگاه لیزر الکساندرایت با یك فرآیند «فتوترمولیز» كار میكنند. این بدان معنی است كه از نور (فوتو) برای گرم كردن (ترمو) منطقه انتخاب شده به قصد تخریب (لیز) استفاده میشود. دستگاه لیزر الکساندرایت باعث تخریب بافتی بسیار دقیق ضایعه میشوند و به بافت اطراف آن آسیب نمیزنند. خنک سازی سطح پوست در تمام مراحل از بین بردن مو اعمال میشود.
لیزر الکساندرایت مؤثرتر از IPL است و بالطبع در طولانی مدت، جلسات کمتری برای درمان نیاز دارد. این نوع لیزر برای درمان نواحی بزرگتر بدن بهتر عمل می كند. در مقایسه با سایر لیزرها برای موهای نازک یا ریز اثر کمتری دارد.
لیزر الکساندرایت نسبت به لیزر دیود و Nd: YAG، با طول موج کوتاهتری کار میکند که برای انواع پوست روشنتر موثر است ولی روی موی روشن اثر ندارد. علاوه بر این، در بیماران با پوست تیره با خیال راحت مورد استفاده قرار میگیرد.
دیود
لیزرهای دیود با طول موج طولانیتری نسبت به لیزر الکساندرایت عمل میکنند و نفوذ عمیقتری دارند. طول موجهای طولانیتر باعث جلوگیری از آسیب سطحی در بیماران با پوست تیره میشود و عملکرد خوبی روی موهای ضخیم دارد. لیزر دیود برای پوستهای روشن و تیره بسیار موثر است. قطر لیزرهای دیود در مقایسه با لیزر الکساندرایت کمتر است. بنابراین زمان بیشتری برای درمان موضع مشابه لازم است. بیشتر گزارش ها نشان می دهد که لیزر الکساندرایت به همان اندازه لیزر دیود برای از بین بردن موهای زائد مؤثر است. لیزر دیود بیشترین اثر را برای موهای نرم و تیره دارد و در موهای روشن و ظریف کمتر موثر است.
دستگاه لیزر Nd: YAG
لیزر Nd: YAG با طول پالس 1064 نانومتری یک روش ایمن و مؤثر در کاهش طولانی مدت مو در افرادی است. که پوستشان رنگدانه های تیره دارد. لیزرNd: YAG را میتوان با خیال راحت در انواع پوست از جمله پوست برنزه استفاده کرد. با داشتن موهای نازکتر، الکساندرایت عملکرد بهتری نسبت به لیزرهای Nd: YAG دارد و تا حدی که قابل تحمل باشد، درد آن کمتر از Nd: YAG است.
منابع: